Achter de schermen kijken

do 26 mrt 2020 - zo 29 mrt 2020

Jaarlijks vind je de meest indrukwekkende films op het Movies That Matter Festival. Met een vol programma aan sprekers en een prijsuitreiking belooft het weer een interessante week te worden. Het nieuws dat het festival niet door kan gaan, kwam dan ook hard aan. Ook zij ontlopen de maatregelen tegen het coronavirus niet. Dus kwamen ze met een oplossing. Ze verplaatsen het festival naar een nieuwe quarantaineproof locatie.

Bestemming: het wereldwijde web
Tijdens het Movies That Matter festival vind je films die gaan over mensenrechten. In de breedste zin van het woord. Met deze films hopen ze de dialoog over dit onderwerp te starten. Een week waar vele naar uit kijken. Om je niet met lege handen te laten staan vind je vanaf vrijdag een selectie van de films op Picl. Voor €8,50 per film krijg je 48 uur de tijd om die zo vaak als je wil te bekijken. En die inspirerende gasten dan? Die kun je ook digitaal ontmoeten. Ze publiceren de interviews met de makers van de films online. Of je nou onderuit hangend op de bank ligt of op het puntje van je stoel, elke kijker telt. Want het geld van ieder gekochte view wordt gedoneerd aan Movies that Matter en Filmhuis Den Haag. Artistiek directeur Margje helpt je met een keuze maken. Ze heeft haar favoriete films van dit jaar op een rij gezet. Met als kers op de taart: een primeur!

143 Sahara Street 

Margje: ''Ik heb zelden een film gezien zoals deze!'' 
In de uitgestrekte Algerijnse Sahara biedt Malika haar gasten een plek om bij te komen, eten en vooral een luisterend oor in haar kleine winkeltje. Chauffeurs, muzikanten en onverstaanbare toeristen, Malika luistert naar al hun verhalen. Liefdevol portret van een innemende vrouw en de schoonheid van het Algerijnse landschap.

The Scarecrows

Margje: ''Dit is een pittige film, maar met een sterke boodschap.'' 
Zina werd verliefd op een man die haar verkocht als seksslaaf aan een terreurgroep. Nadat ze is ontsnapt samen met Djo, keren beide vrouwen terug naar hun moederland Tunesië. Ze zijn ernstig getraumatiseerd en treffen een vijandige maatschappij. Dicht op de huid gefilmd door Tunesische meester Nouri Bouzid.

The Guardian of Memory

Margje: ''Beeldschone film over drugscartels in twee landen.'' 
De inwoners van Juárez Valle aan de grens tussen Mexico en Texas hebben twee vijanden tegenover zich: drugskartels en de federale troepen die ze ertegen zouden moeten beschermen. Als ze bescherming zoeken in de Verenigde Staten, worden ze daar zelf als criminelen behandeld.

Primeur: Lamentations of Judas

Margje: ''Unieke kans om te zien! Deze film komt pas in mei uit, maar is van 20 tot en met 22 maart eenmalig beschikbaar voor onze bezoekers.''
De mannen van ‘Bataljon 32’ waren zwarte Angolezen die vochten voor wit Zuid-Afrika. Velen van hen waren toen nog jongens. Nu brengen ze hun dagen door in het woestijndorp Pomfret, worstelend met twijfel en spijt. Kan er verlossing zijn voor deze mannen?


Filmhuis Den Haag
Spui 191
2511 BN Den Haag
facebook
instagram