Beeld en Geluid Den Haag: Nieuwswijzer worden door zien én doen

17 november 2021 | Door: Lune Visser

Misschien ken je het nog als Postmuseum, misschien als PTT Museum. Misschien dat Museum voor Communicatie een belletje doet rinkelen. Maar sinds 2019 waait er een nieuwe wind door de Zeestraat. In samenwerking met het audiovisuele hoofdinstituut in Hilversum, is Beeld en Geluid Den Haag - zoals de naam nu luidt - een actuele richting ingeslagen. De richting van jouw eigen mediagebruik, en de rol van de pers en de journalistiek daarbinnen. Via een museum, workshops en verschillende programmeringen maakt het de bezoeker nieuwswijs én mediabewust. “Je leert fake news pas echt herkennen, als je het bij ons een keer zelf hebt gemaakt.”

“Door je eigen krant met je eigen toon te ontwikkelen, kom je erachter wat voor keuzes er eigenlijk allemaal gemaakt worden in het nieuws.”

Nieuw in nieuws

Het grote audiovisuele archief van Beeld en Geluid op het mediapark in Hilversum - het instituut dat veel mensen herkennen aan zijn kleurrijke gebouw -, had al langer de wens om uit te breiden naar een meer randstedelijke omgeving. En Den Haag, als stad van vrede, recht en politiek, inclusief al zijn verslaggevers en nieuwsuitlatingen, sloot als thema mooi aan bij die uitbreiding. Waar locatie Hilversum dus dient als media-archief, met een reusachtige collectie van televisieseries, radioprogramma’s, journalen, kranten, websites en fysieke objecten, is het oorspronkelijke communicatiemuseum nu ingezet als uitbreiding van de mediaboodschap.

Sarah-Jane werkt al ruim zeven jaar voor het museum

Sarah-Jane Earle, zakelijk en museaal directeur van Beeld en Geluid Den Haag, vertelt: “Die Haagse link met media, die trekken wij door in ons thema. Zo ligt de focus op hoe mensen gebruikmaken van media, nieuws en journalistiek, en welke rol ze daarin zelf spelen. Je staat er niet altijd bij stil, maar alle nieuwsvoorzieningen hebben een enorme impact op de samenleving, op jou persoonlijk en op hoe je omgaat met maatschappelijke kwesties. Het is daarom niet onbelangrijk om de bezoeker daar bewust van te laten worden.”

Het museum heeft drie verdiepingen met drie thema's: media en macht, de rol van de burger daarin, en een Haagse verdieping

Interactief tentoonstellen

En als mediamuseum, met een diepgewortelde achtergrond in communicatie, weet Beeld en Geluid als geen ander hoe je dat bewustzijn moet creëren. Niet door er ergens een bordje over op te hangen, maar door de bezoeker het expliciet te laten ervaren. De tentoonstellingen zijn hier dan ook speciaal op ingericht: “Door filmpjes met uitleg en veel doe-elementen is het museum interactief en hands-on. Zo kan je bijvoorbeeld een quiz over fake news spelen: dan zie je verschillende berichten voorbijkomen, en moet je zelf aangeven of het echt of nep nieuws is. Daardoor kom je erachter of je zelf snel in fake news trapt. Maar ook hebben we bijvoorbeeld een houten voorpagina van een krant, die je zelf samen moet stellen. Met verschillende foto’s en koppen als opties, ontwikkel je een krant met een eigen toon, en kom je erachter wat voor keuzes er eigenlijk allemaal gemaakt worden in het nieuws.”

“Ondanks dat we die collectie wel nog hebben, zijn we niet meer het oude communicatiemuseum - we zijn nu echt een museum dat zich richt op media en het gebruik ervan door mensen”

Maak je eigen meme!

Haags beeld, en Haags geluid

Waar het thema van de eerste etage van het museum gericht is op het spel van macht en media, en de tweede op de rol van de burger daarin, wordt op de derde etage specifiek ingezoomd op Den Haag. “Daar gaat het over hoe Den Haag in de media voorkomt, en andersom, hoe mensen in Den Haag met media omgaan. Maar ook vind je er een cursus Haags van Sjaak Bral, een vitrine met ADO en een stuk erfgoed van de tekenaar van Haagse Harry.” Maar Haagse elementen worden niet alleen tentoongesteld. Ook worden er actieve Haagse samenwerkingen aangegaan, die verder reiken dan de vitrine: “In de stad waar we gevestigd zijn, willen we ook goed geworteld zijn. Daarom hebben we samenwerkingen met allerlei Haagse organisaties, van de Indische gemeenschap tot en met de PIP. Het culturele klimaat van de stad is iets waar we graag aan bijdragen.”

Een (heel) lokale verdieping

Kritisch inzicht

Maar, Beeld en Geluid Den Haag bestaat uit nog meer dan het museum. Ook via verschillende programmeringen en workshops, voor basisschoolkinderen tot senioren, draagt het instituut zijn inzichten uit. “Want die inzichten, dat is echt iets waar wij ons hard voor willen maken. In deze tijd, waarin burgers ook kunnen optreden als journalist, waarin nepnieuws ontzettend snel toeneemt en waarin de technologie zich steeds verder ontwikkelt, is het belangrijk dat mensen zichzelf blijven voeden met goede en betrouwbare informatie.” Nu zal Beeld en Geluid je niet vertellen dat je alleen nog maar naar het NOS Journaal mag kijken, of dat je alleen nog maar de krant mag lezen. Maar wel probeert het je een kritisch oog te laten ontwikkelen: waar komt je informatie vandaan, wie heeft het gedeeld, op wat voor website kom je terecht, wie heeft het geschreven en wat voor stukken heeft die persoon eerder al geschreven? “En als je mensen bewust maakt van die vragen, dan creëer je nieuwswijsheid. Dat is iets waar wij als instituut in willen groeien, en voor willen staan.”

Altijd al willen weten hoe Rutte zich voelt?

Bezoek

Beeld en Geluid Den Haag is gericht op bezoekers vanaf 12 jaar, die - voor het idee van zelfreflectie - zelf ook gebruikmaken van media. Ook is er op locatie de mogelijkheid voor zaalhuur, en voor workshops. Voor kinderen vanaf 8 jaar worden er ook mediaspeurtochten georganiseerd, waarin ze spelenderwijs nieuwswijzer kunnen worden. Neem een kijkje op de website voor meer informatie!

Het museum is interessant voor de junioren tot en met de senioren!

Beeld en Geluid Den Haag
Zeestraat 82
2518 AD Den Haag
facebook
instagram