De nieuwe pop-up cinema van het Filmhuis aan Hoge Zand

3 juni 2021 | Door: Elena Laming

Een huishoudelijke mededeling. Filmhuis Den Haag verhuist tijdelijk naar het nieuwe cultuurcentrum Concordia CC. Nu de verbouwingen rondom het vertrouwde pand aan het Spui in volle gang zijn, maakt het pand aan het Hoge Zand plaats voor de pop-up cinema. Met precies dezelfde formule die je gewend bent van het Filmhuis. Eigentijdse filmkunst en klassiekers.

Het nieuwe cultuurcentrum Concordia CC zit in het oude pand van het voormalig papiermakersbedrijf Scherrenberg

Een vernieuwde luchtbehandeling, een duurzame verwarming en koeling en (vooruit!) de wensen die op de langetermijnlijst stonden komen ook aan de beurt. Vlak voor de heropening van de bioscopen sloot Filmhuis Den Haag weer haar deuren. Voor het nodige onderhoud. Niet voor niets gaat het gezegde als: waar een deur dicht gaat, gaat altijd een nieuwe deur weer open. En dit keer gebeurt dat in het monumentale pand aan Hoge Zand 42. 

Culturele buren

Op 11 juni is het dus zo ver. Dan verwelkomt Filmhuis Den Haag weer bezoekers. In een nieuw cultureel centrum. Met niet alleen het PAARD op loopafstand, maar ook namen als OPERA2DAY, Firma MES en Muziekcentrum 1001Nachten nemen hun intrek in het gebouw. Ze blijven dus omringd door culturele instellingen. Aan het Spui is Het Nationale Theater de goede buur, en bouwt het cultuurhuis Amare voor hun neus op. 

Zelf zal het filmhuis gebruik maken van de theaterzaal, die voor de gelegenheid omgetoverd wordt tot filmzaal. Ook een foyer en café zijn te vinden in het pand.

De locatie van Filmhuis Den Haag aan het Spui

De tips van Filmhuis Den Haag

Welke films je dan echt niet moet missen? We vroegen Fien van Filmhuis Den Haag om een selectie te maken. Dit zijn ze.

1. Nomadland

Na de economische ondergang van haar bedrijf op het platteland van Nevada gaat Fern met een bus op pad om de wereld te verkennen als een moderne nomade. In Nomadland, de derde speelfilm van Chloé Zhao, spelen echte nomaden Linda May, Swankie en Bob Wells de mentoren en vrienden die Fern steunen tijdens haar ontdekking van het Amerikaanse westen. De film was de grote winnaar bij de Oscars, sleepte er maar liefst drie binnen.

2. In the Mood for Love

Een virtuoos gefilmde en zwoel-sensuele liefdesportret van onvervulde verlangens in het Hong Kong van 1962. Met Tony Leung en Maggie Cheung als stijlvol liefdespaar dat in donkere galerijen en rokerige slaapkamers elkaar smachtend in de ogen staart. De Hongkongse regisseur Wong Kar Wai smeedt in zijn stijlvolle films het grotestadsleven, misdaad, liefde en muziek aaneen tot bedwelmende films om gelijk verliefd op te worden.

Vanaf 11 juni vertoont het Filmhuis vijf, op 4K gerestaureerde, Wong Kar Wai films.

3. 100UP

Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. De tijd is zowel hun vijand als hun vriend.

Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.

Heropening

Vanaf 11 juni gaat de pop-up cinema in de theaterzaal van Concordia CC elke dinsdag tot zondag open. De zaal heeft plaats voor 56 bezoekers, op afstand.  De vertrouwde plek aan het Spui hereopent in het najaar 2021. Met alle techniek weer op orde én een vernieuwd café. De opening wordt afgetrapt met een expositie over films en sountracks. Zet 'm in je agenda!

Filmhuis Den Haag
Pop-up cinema
Hoge Zand 42
2512 EM Den Haag
website
instgram