Stadsgids van Nadine Paagman

28 mei 2021 | Door: Elena Laming

Boekhandel Paagman is in de loop der jaren van klein familiebedrijf uitgegroeid tot dé boekhandel van Den Haag, met maar liefst vier vestigingen. De plek waar boekenwurmen, muziekliefhebbers, culinaire stadsgenoten én kinderen ongegeneerd hun sprookjes tot leven laten komen. Niemand minder dan broer en zus Paagman runnen de zaak. En vandaag doet Nadine een boekje open over haar favoriete plekken, mensen en dingen in de stad. 

We spraken Nadine bij Hart Beach. Haar favoriete plek op het strand.

PROFIEL

Naam: Nadine Anabelle Maria Paagman
Leeftijd: 39 jaar
Aantal kinderen: Twee kinderen, en een kat
Favoriete boek: Durf te leiden, van Brené Brown
Heeft een hekel aan: Ondoorzichtigheid

PLACES

Ik voel me Hagenees, omdat…
“Ik me in geen enkele andere stad zo thuis voel. Naast Fuerteventura zijn er weinig plekken waar ik dat thuiskom-gevoel zo heb als in Den Haag. Bovendien ben ik hier opgegroeid, wat me sowieso een echte Hagenees maakt.”

Een culturele broedplek die ik altijd in de gaten houd is…
“Lastige! Maar misschien - heel cliché - toch Paagman. Want die houd ik zeker in de gaten. We organiseren veel gratis lezingen en optredens van bijvoorbeeld schrijvers. Dat is super divers, en voor een heel breed publiek. Van jong tot oud, maar ook alle genres en interesses. Die evenementen willen we juist laagdrempelig houden zodat iedereen ze kan bijwonen.”
 

Boekhandel Paagman op de Frederik Hendriklaan

Een speciaalzaak die standaard op mijn to-go lijst staat is…
Philippe Galerne, op de Aert van der Goesstraat. Oh man, die chocoladetaartjes. Zo machtig, maar ik krijg ze uiteindelijk altijd op. Omdat ze zo lekker zijn natuurlijk. Meestal staat er een lange rij buiten, maar het wachten is het altijd waard. Ook een goede lunchtip trouwens!”

Mijn favoriete architectonische hoogstandje in Den Haag is…
“Berlage’s ontwerp voor Het Kunstmuseum. En de boulevard van Scheveningen heeft ook iets. Het is zo mooi ruim ingericht. Met kleuren en materialen die bij het strand passen. Daar is heel goed over nagedacht. Bij andere stranden zie je dat niet, dat is echt uniek aan Den Haag.”

Nadine Paagman haar favoriete gebouw in de stad: Het Kunstmuseum

| PR

PEOPLE

Deze persoon in de stad inspireert me, omdat…
“Pierre Wind. Hij is vernieuwend, creëert zo veel gave dingen en is altijd vrolijk en positief. Wat ik leuk vind aan hem, is dat hij super goed is in entertainen. Dat vind ik zo knap. In Nederland zijn we soms een beetje plat. Dan lijkt het wel alsof dingen niet entertainend mogen zijn. Pierre is een persoon die mensen weet aan te moedigen en in zichzelf laat geloven, en tegelijkertijd zelf super mooie dingen weet neer te zetten. Daar heb ik veel waardering voor.”

Dit is de leukste activiteit om met deze persoon te ondernemen…
“Het strand! Maakt me niet uit met wie. Jullie, hier tijdens dit gesprek. Mijn kinderen. Vrienden, voor een goed gesprek met een haardvuur. Of gewoon een kop koffie bij Hart Beach. Het is altijd goed. Ik wil eigenlijk ook niet de stad uit verhuizen, puur vanwege het strand.”

Het Europees restaurant TASCA in Schevenignen

| TASCA

Van deze Hagenees heb ik ooit deze goede tip over de stad gekregen…
“Een vriend van mij tipte me ooit over Le Cafe in de Oude Molstraat, en daar kom ik nu heel graag!”

Deze lokale chef kookt mijn favoriete gerecht… 
“De kok van TASCA. Pure verwennerij. Maar De Snoeshaen is ook zo goed, dat zijn trouwens vrienden van mij. Vooral het Indonesische menu van hen. De pittige makreel, die mag je opschrijven hoor! En stiekem mis ik Brasserie Delice op de Willem de Zwijgerlaan.”

Er zijn weinig initiatieven die niet van de daken worden geschreeuwd, en gewoon mond-op-mond verspreiden

THINGS

Dit vind ik een tof duurzaam initiatief in de stad…
“De Felyx scooter. Niet dat ik ‘m zelf gebruik. Maar ik vind dat wel een mooi initiatief om de drempel lager te maken om de stad te bezoeken, en jezelf van de ene naar de andere wijk te vervoeren.”

Dit mis ik nog in de stad...
“Niet een specifieke plek of initiatief, maar het underground-gevoel van vroeger. Ik heb het gevoel dat dingen in de stad nu heel groot en massaal zijn. Er zijn weinig initiatieven die niet van de daken worden geschreeuwd, en gewoon mond-op-mond verspreiden. Daardoor is het vaak zo druk bij evenementen. Ik wil meer intieme plekken, en dat kun je volgens mij realiseren door meer activiteiten te organiseren en die te spreiden.”

Vrijdag 2 juli 2021 gaat de Parade weer van start in het Westbroekpark

Een lokaal product dat ik heel graag in huis haal is…
“De verzorgingsproducten voor kinderen van Naïf. Ook al heb er ik nooit bij stilgestaan dat ze Haags zijn, eigenlijk.” 

Naar dit evenement kijk ik uit...
De Parade! Ik woon er om de hoek, dus ik ben er praktisch elke dag te vinden. Ik ben dan ook zo iemand die elke activiteit afgaat. Of gewoon met een kan sangria aan de kant gaat zitten mensen kijken. Daar kijk ik echt naar uit!”

 

Jouw digitale stadsgids

Den Haag To Go is een onafhankelijkse stadsgids die verhalen maakt over de stad. Niet als ultieme hiphotspotpagina, maar met verhalen die zo laagdrempelig zijn dat iedereen kan instappen, en met genoeg diepgang om je mondhoeken te laten krullen. Een plek waar je bijgepraat wordt over verrassende plekken en onverwachte momenten in Den Haag. Met altijd locals op nummer één.