De Verspillingsvrije Week, op lokaal niveau

7 september 2021

Het is De Verspillingsvrije Week. Zeven dagen lang word je uitgedaagd om zo min mogelijk eten te verspillen. Waar je kunt beginnen? No worries, in Den Haag tellen we genoeg makers die hun eigen steentje bijdragen.

De producten die deze Haagse makers maken, zijn namelijk ontwikkeld met eten dat normaliter onnodig in de prullenbak verdwijnt. Door hen te supporten, draag je dus dubbel bij aan het tegengaan van voedselverspilling. Dit zijn de makers die je kunt vinden bij The Hague's Finest:

Yespers

Yespers maakt etenswaren als crackers, fruitspreads, granola's en cashewspreads

Makers Joost en Stefan van Yespers geloven niet in afval. Zeggen ze. Het is een gevolg van slecht afgestemde productie op de vraag. Zeggen ze. En bewijzen ze. Want bij Yespers heten ze elk stuk fruit, met of zonder oneffenheden, welkom. Een rechte banaan. Een appel met een moedervlek. Zie je niks van terug als je hun granola’s, crackers en spreads koopt. De meeste handelingen voor het produceren worden dan ook lokaal gedaan. Niet ver van de boom. Dat zorgt voor meer werkgelegenheid op plekken waar ze het goed kunnen gebruiken, én zo weten ze zeker dat ze alle werknemers eerlijk kunnen uitbetalen.

Klik hier om de producten van Yespers te scoren!

Candy Converters

De confetti van Candy Converters is gemaakt van aardappelrestanten

Maker Ida. Altijd bezig met het creëren van creatieve oplossingen. Het liefst in een kleurrijk en eco-vriendelijk jasje. Aardappels helpen daar een handje bij. Die lenen zich perfect voor confetti. Dus startte Ida met Candy Converters. Van confettikanonnen tot crackers en sprinkels. Al haar confetti is gemaakt van restmateriaal, afkomstig uit fabrieken. Ida geeft het een tweede leven, en gaat daarmee voedselverspilling en vervuiling tegen. Maakt feesten nog net iets feestelijker.

Duurzame party poppers en confetti van Candy Converters vind je hier!

Wholy Greens

De pasta's van Wholy Greens bestaan voor de helft uit groente

Makers Walter en Pieter. Vonden dat er drie problemen waren. Er wordt te veel eten weggegooid, er wordt niet gezond genoeg gegeten, en de biodiversiteit staat onder druk. Daarom besloten ze een product te maken, dat deze problemen zou tegengaan. Geen moeilijke oplossingen, of ingewikkelde maatregelen, maar iets smaakvols. Pasta, gemaakt van groente. De net-niet perfect uitziende wortels en net-niet gebruikte spinazie worden dus gered van de prullenbak, en verwerkt tot het traditionele Italiaanse deeg, in een nieuw jasje. Van bieten fusili tot pinazie campanelle. Beter voor jou, en voor de voedselketen!

Note: VeggiPasta is laatst een metamorfose ondergaan, en heeft zichzelf in een nieuwe jasje gehesen, inclusief nieuwe naam. In het kader van verspillingsvrij, verkopen we nu nog de oude (en dus laatste!) originele verpakkingen. De pasta's zijn exact hetzelfde.

Klik hier om de verschillende pasta's van bieten, wortels, pompoen of spinazie te kopen!

Haagse Zwam

Kweek je eigen oesterzwammen op gered koffiedik

Maker Annelies. In de landbouwflat The New Farm kweekt ze oesterzwammen op gered koffiedik. Samen met haar team, dat bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het zit namelijk zo: dagelijks tikken barista’s tientallen kilo’s koffieresten in de prullenbak. En laat dat nou nét een heel lekkere bodem zijn om oesterzwammen op te kweken. Dus halen Annelies en haar team dat hoogstpersoonlijk op met de fiets, langs de Haagse horeca. Zo werkt ze aan een sociaal en circulair product. Je vindt de zwammen terug op de menukaarten in restaurants. En het koffiedik en oesterzwammen die overblijven, gebruikt ze voor de tapenades en de Growkits. 

Klik hier voor de producten van Haagse Zwam!

Wat we zelf doen?

Dat The Hague's Finest een voorliefde heeft voor groene initiatieven die stad een stuk schoner maken, hebben we nooit onder stoelen en banken gestoken. Zo werken we samen met bezorgdienst Hubbel, die op lokaal niveau uitstootvrij bestellingen door heel Den Haag brengt. En, producten die de houdbaarheidsdatum bijna overschrijden, krijgen een plek in onze Too Good To Go tas. Zo kan iemand anders in de app de verzameling van producten tegen een kleine prijs ophalen, om voedselverspilling tegen te gaan.

En nu mogen we een derde initiatief omarmen. De Gondstoffenfiets. Elke week haalt de organisatie plastic afval bij ons op, die zij hergebruiken op lokaal niveau. Zo voorkomen we dat een hoop plastic de verbrandingsoven in gaat, en mogen we nu met trots zeggen dat zelfs ons afval voor Haagse makers is!