Oproep: deel je verhaal over de Indische cultuur in Den Haag!

6 juli 2021

Tussen 1945 en 1965 zijn er honderdduizenden mensen van Nederlands-Indië naar Nederland gekomen. Veel van hen kwamen naar Den Haag. Cultuur, tradities en gewoontes verhuisden met hen mee. Het zijn verhalen die te bijzonder zijn om verloren te laten gaan. Daarom zijn Robin en Kevin voor een korte documentaire op zoek naar mensen die hun roots hebben liggen in Indonesië of Nederlands-Indië, of mensen die een sterke connectie hebben met deze cultuur. Meld je aan!

| Uit het archief van Kevin Rijnders

Want wat houdt die Indische cultuur eigenlijk in? Wat zijn de tradities? Wat is de geschiedenis achter het komen wonen in Den Haag? En wat is daarvan nog zichtbaar in de opvolgende generaties? Robin (die je misschien nog wel kent van zijn Lucky Shot) en fotograaf Kevin zien een gemeenschappelijke rode draad bij deze mensen: hun positieve mindset. 

Waarom ze deze korte documentaire willen maken.

Robin legt uit: “Ik ben recentelijk naar Den Haag verhuisd en het viel mij meteen op hoeveel Indische invloeden hier nog zichtbaar zijn: de vele toko’s, de Indische Tantes, Het Indisch Herdenkingscentrum en nog veel meer. Ik had direct een drang om te gaan graven, ontdekken, maar met name om deze (hedendaagse) cultuur te gaan documenteren. Met dit idee ben ik samen met een beeldmaker en goede vriend de krachten gaan bundelen. Omdat hij met dezelfde roots, vele mooie herinneringen en enthousiasme op zoek is naar gelijkgestemden.”

| Uit het archief van Kevin Rijnders

De termen Indo en Indisch, en hoe die door elkaar worden gehaald.

“Mijn roots gaan terug naar grootouders die vanuit Indonesië naar Nederland kwamen om een nieuw bestaan op te bouwen. Ik weet het niet eens zeker, ben ik nou 1/8ste Indonesisch, of toch 1/16de? En wat betekent Indo eigenlijk? De termen Indonesisch en Indisch worden vaak verward. Het blijft een identiteit die mensen van ‘buitenaf’ niet altijd even goed snappen. Voor mij zijn het herinneringen aan vroeger, aan het samenzijn met familie, heel ‘pedis’ eten en vooral heel veel lachen.”

"We vragen ons af of deze mindset - net zoals de familierecepten - wordt doorgegeven aan de volgende generaties"

“Als je ‘Indisch’ intoetst op Google, krijg je een serie aan toko’s waar je kunt eten. Maar de Indische cultuur is toch meer dan dat? Voor ons draait het om karakter, de positieve mindset van altijd maar willen doorgaan, niet opgeven, koppig en eigenwijs, maar altijd met een lach. We vragen ons af of deze mindset - net zoals de familierecepten - wordt doorgegeven aan de volgende generaties. Oftewel: is die positiviteit en lach nog steeds zichtbaar bij de generaties van nu?”

| Uit het archief van Kevin Rijnders

Vertel je verhaal, meld je aan voor de documentaire!

De grote groene kist waarmee opa en oma mee naar Nederland zijn gekomen, lombok en ui om mooi weer te voorspellen, zondagmiddag met de hele familie bij oma en iedereen is welkom, want er is altijd voldoende eten. Herkenbare momenten voor velen, maar met welke anekdotes zou jij het lijstje afmaken?

De twee zijn daarom op zoek naar herinneringen. “Maar vooral naar personen uit Den Haag die ons gevoel delen en hun verhaal aan ons wil vertellen, zodat deze niet verloren gaan.” 

Vul de onderstaande survey in om je aan te melden

Let op: tot 1 augustus kun je je aanmelden voor de documentaire!