Drie locals over vrijheid vinden in kunst, soep en festivals

29 april 2021 | Door: Elena Laming en Lune Visser

Een gespreksopener, en het ingrediënt voor een dialoog. De Vrijheidssoep. Een onderwerp dat op sommige plekken in de stad met de paplepel erin is gegoten. Wij vroegen ons af: wat betekent vrijheid voor verschillende sectoren in Den Haag?

Dit jaar staat 5 mei in het teken van soep. Vrijheidssoep, wel te verstaan. Naar het recept van Yvette van Boven, en een label van Piet Parra. The Hague’s Finest heeft de eer om het verkooppunt voor Den Haag te zijn. En biedt zowel de optie om een soep voor jezelf te kopen, of een te doneren aan iemand die het geld niet kan missen. Zodat iedereen de dialoog over vrijheid kan aangaan. Wij scheppen een kom, en spraken verschillende personen uit de stad over vrijheid. 

Anne-lyke van den Elshout en Floor Zegers, founders fa-bricage

Anne-lyke van den Elshout met het recept van Yvette van Boven

"Fa-bricage is  door het 4 en 5 comité gevraagd om het project uit te rollen in Den Haag. Dit jaar is in alle twaalf de provincies de Vrijheidssoep te vinden.  Wij vinden het meer dan logisch dat de soep ook in Den Haag, stad van vrede en recht gegeten kan worden. We vinden het een mooi en belangrijk initiatief en voelden ons vereerd om dit op te mogen pakken in ‘onze’ stad."

"Het mooie aan dit initiatief is dat je het zo klein of groot kan maken als je wilt. Je kunt alleen je buurman uitnodigen, of - zoals wij in 2022 willen doen - een  lange tafel in je straat plaatsen om met de hele buurt samen te eten en in gesprek te gaan. Voor volgend jaar hebben we  dan ook grotere ambities: dan hopen we de Vrijheidsmaaltijdsoep op de kaart te zetten in samenwerking met het Zuiderstrandtheater - tegen die tijd Amare -  en Het Nationaal Theater (HNT Educatie & Interactie).  We werken toe naar een 5 mei programma in 2022 waarbij we op een laagdrempelige manier kennismaken met stadsgenoten. Waar we aan die lange tafels in de straat samen mogen eten, het gesprek aangaan en de vrijheid weer samen mogen vieren, het liefst in alle wijken van Den Haag.”

Vrijheid is samen mogen eten, drinken, praten, muziek luisteren en dansen in de woonkamer

“Vrijheid betekent voor mij [Anne-lyke, red.] het besef geboren te zijn op een plek waar ik en mijn kinderen het meer dan goed hebben en waar we onze eigen keuzes kunnen en mogen maken. En vrijheid in tijden van Corona betekent voor mij weer met familie en vrienden samen mogen eten, drinken, praten, muziek luisteren en dansen in de woonkamer.”

Joost Heijthuijsen, programmeur Amare Den Haag

Joost met een blik Vrijheidssoep in The Hague's Finest

“Als je geen vrijheid hebt, heb je ook geen kunst en cultuur. Dan is het alleen maar entertainment. Kunstenaars kunnen alleen bestaan, als vrijheid bestaat. Een 5 mei viering zonder muziek, is geen 5 mei viering. Een 4 mei lezing zonder gedicht en zonder schrijvers die blijven reflecteren, is niets. Dan ben je stil. Dan zijn er geen woorden meer. Als je geen vrijheid hebt als maker, dan maak je opdrachtkunst. Kunstenaars zorgen voor verrassing, en ontregeling. Er moeten dingen gemaakt worden, zodat we niet enkel consumeren.”

Voor cultuur en theater heb je geen geld nodig, alleen nieuwsgierigheid

“Laten we van Den Haag een stad maken waar je je kunt verwonderen en andere perspectieven kunt horen, die niet per se dominant zijn. Daarom is ook iedereen welkom bij Amare. Of je nou naar een voorstelling gaat of in de foyer gratis naar een lunchoptreden kijkt. Door cultuur en theater komen mensen bij elkaar. Daar heb je geen geld voor nodig, alleen nieuwsgierigheid. Want dat begint bij de praatjes in het foyer tot de skaters op het Spui.”

“Voor mij betekent vrijheid: ‘de ander’. Vrijheid komt van twee kanten. Ik kan alleen maar vrij zijn als andere mensen om me heen dat ook zijn. Ik heb het geluk dat ik in relatieve vrijheid kan leven, en daarom vind ik het belangrijk om andere mensen te steunen, en daar dus ook ruimte voor te maken. Of dat voor de transgenders en queers in onze stad is, of mensen in andere landen die niet dezelfde vrijheden kennen. Vrijheid is iets wat je geeft, niet iets dat je neemt.”

Eline van Urk Dam, eigenaresse Huppel the Pub

Eline schept op 5 mei de Vrijheidssoep op bij de Huppel

“Veertien jaar geleden hebben Jeroen en ik de Huppel overgenomen. Je begint dan met de vraag: wat vind ik zelf belangrijk als ik naar de kroeg ga? Zo zijn we begonnen met onze soep op zondag. Wat is er voor gasten nou een warmer welkom dan een pruttelende pan soep op het vuur? Tijdens de wintermaanden zitten we dus elke zondag met zestig man te eten, in onze kroeg die zestig vierkante meter is. Onze gasten vinden het zo’n leuk concept, dat er iedere week iemand aanbiedt om een soep te maken. Ik heb zelf maar vier keer kunnen koken.”

In de kroeg is iedereen gelijk. We drinken hetzelfde biertje, en eten dezelfde soep

“Je hebt een soort verbindende factor. Je eet allemaal hetzelfde kommetje leeg, met z’n allen tegelijk. Het is een soort kneuterig moment. Soep heeft ook gewoon iets warms, iets gezelligs. De muziektune van Unox gaat altijd meteen door m’n hoofd. Je wordt er een beetje huiselijk gezellig van.”

“Omdat iedereen hetzelfde eet, is iedereen gelijk. Dat symboliseert de kroeg sowieso. Want vrijheid heeft ook met gelijkheid te maken. Want wat zorgt er nou voor dat de kroeg het gevoel geeft van saamhorigheid, vrijheid? Dat is eigenlijk dat het niet uitmaakt wat je doet, waar je vandaan komt en wat je verdient. Want in de kroeg is dat helemaal niet belangrijk. Bij ons komt iedereen, van putjesscheppers tot hoge bazen van Shell. Maar eigenlijk weten we dat niet van elkaar, want het is niet belangrijk. We drinken hetzelfde biertje, en eten dezelfde soep.”

Vrijheidsmaaltijdssoep naar recept van Yvette van Boven

| Oof Verschuren

Eet en praat mee!

De Vrijheidsmaaltijdsoep is te koop bij The Hague's Finest. De winkel voor Haagse makers op de Gravenstraat 1 verkoopt zowel online als in de winkel de Vrijheidssoep. Met de opties om de soep te kopen voor vijf euro, of een te doneren aan iemand die het geld niet kan missen. Zorgen zij dat het op de juiste plek komt. Of vraag er een aan als cadeau krijgen. Eet smakelijk!

Dit artikel is een vrijwillige bijdrage van de redactie van Den Haag To Go in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei en Fa-Bricage.

The Hague's Finest
Gravenstraat 1
2513 AK Den Haag
website
instagram