Even een moment: de Boekhorststraat

4 december 2020

In 'even een moment' nemen we je een dag mee naar een specifieke plek in de stad. Om je de wegwijs te maken. Of te inspireren. Met de grote vraag: hoe zou een dag enkel op die plek eruit komen te zien? Naar welke interessante plekken kun je gaan om met een zak vol voldoening naar huis te keren? We stellen je graag voor aan de onafhankelijke en duurzame ondernemingen. En de plekken waar je aan drukte kan ontsnappen óf juist kunt opzoeken. Allemaal op die ene locatie. Deze keer: de Boekhorststraat.

De Boekhorstraat. Vroeger het oude centrum. Tegenwoordig een levendige straat waar je een tal van eigenzinnige locals kunt vinden. Die zich volledig focussen op dat wat ze het allerliefste doen. Of dat nou in de vorm van cultuur, iets tastbaars of voor een hoger doel is. We nemen je mee!

10:30

Traditiegewijs starten we de dag met een bakkie. Laat het woord koffie vallen en Raban van de Boomhuttenclub komt om de hoek kijken. Want de Boomhuttenclub is naast een minimalistische speelplek voor kinderen (lees: geen plastic of neonkleuren, maar zachte tinten en hout) ook een plek waar je ongegeneerd kunt genieten van een fijne menukaart. Met lokale koffie waar Raban de fijne kneepjes van kent. En met pancakes of havermout waar je de dag zonder schuldgevoel mee start. Of, afijn, een plak cake. De Boomhuttenclub zit in het oude pand van American Cinema. Niet te missen, grote neonletters heten je welkom. En anders de imposante gevel wel. 

| Lotte van Uittert
| Lotte van Uittert

12:30

Een paar deuren verderop vind je de non-profitorganisatie Page Not Found. Een organisatie die ervoor wil zorgen dat kunstenaarpublicaties toegankelijker wordt voor iedereen. Of dat nou in de vorm van een boek is of een stuk dat je normaliter in een museum terug ziet. Niet alleen de namen die je al kent, maar ook een podium voor kleine of nieuwe kunstenaars waarvan het werk nog niet van de daken wordt geschreeuwd. Ze creëren een plek waar het dialoog wordt aangegaan door middel van optredens, lezingen en workshops. Hedendaagse onderwerpen op papier. Gemaakt en geschreven door onafhankelijke kunstenaars, schrijvers en ontwerpers. In de agenda staan wekelijks evenementen gepland. Of stap even naar binnen!

| Lotte van Uittert

In de Tiny Music Store van Perry Lehmann vind je tweedehands vinyl dat met alle winden meedraait. Soul, funk, van psychedelisch tot country. Voornamelijk oude muziek speelt hier de hoofdrol. Maar dat was ook wel te zien aan de jaren ‘70 posters aan de deuren. En de oude telefonen in de etalage. Liever wat zwaardere koek? Bij Vinyl Grove, aan het begin van de straat, vind je platen voor heavy metal, psychrock, worldmusic en americana. Van alle genres thuis dus.

Tiny Music Store

| Lotte van Uittert

14:00

Voor een snelle of vette hap zijn de opties in de Boekhorststraat voor het oprapen. New Mayva is een Surinaams restaurant waar je authentieke broodjes kunt scoren. Of klassiekers zoals roti. Perfect take-away materiaal om op te eten aan de grachten.

| Lotte van Uittert

15:00

Waar in de binnenstad van Den Haag grote ketens je om de oren vliegen, is in de Boekhorststraat een no-nonsense sfeer. En die grote commerciele partijen die je in elke stad ziet? Die zijn in de Boekhorststraat helemaal niet nodig. Vindt ook de ZUSJES Vintage Boetiek. Moniek en Sanne, de twee gezichten achter de zaak (en overigens geen familie), laten zien dat er al genoeg (toffe) kleding op de wereld is. En dat je met een kwestie van inleveren en daar vervolgens iemand anders blij mee maken een hoop schade aan de wereld kan besparen. 

| Lotte van Uittert

Over recyclen en upcyclen gesproken. Willems Werkplaats is een perfecte stop om eigenhandig een project te starten. Nieuw meubilair, een kunstwerk of een reparatie aan je oude items. Zelf, of je kijkt Willem lief aan. Hij laat je maar al te graag zien hoe je met hout aan de slag kan. In zijn workshops of wanneer je zelf een werkbank huurt. Zelf zit hij ook niet stil. Voor de Lutherse Kerk maakte hij onlangs een bank waar iedereen, ongeacht geloofsovertuiging, op kan zitten om elkaar te ontmoeten. Je vindt ‘m voor de kosterswoning, tussen de Kerk en de Gekke Geit.

| Lotte van Uittert

16:00

Dorst. Zin in bier? Check nummer 99 voor Craft Beer. Met meer dan 500 speciaalbieren heeft Dorst voor elke smaak een brouwsel. Van lokale bieren zoals de Haagsche Broeder tot blikken die er eerder uitzien als een kunstwerk.

| Lotte van Uittert

18:00 

Bleyenberg is je altijd-goed-optie voor welke maaltijd dan ook. Als laat ontbijt, lunch of diner. Je kunt zelfs de verdiepingen kiezen. In de zomer is het dan ook onvermijdelijk om een plek te nemen op het dakterras. Maar voor de koudere dagen is de begane grond een vrolijke plek waar je ook prima plaats kunt nemen met je laptop te zitten. Een kaart vol klassiekers die met een eigen draai op je bord verschijnen. Voor de herbivoor tot de carnivoor. En trouwens, wist je dat het kunstenaarsduo SOGO show de tent compleet onder handen heeft genomen? 

| Lotte van Uittert

19:00

Grote kans dat als je langs 1646 loopt er een expositie is van een artiest. In de avond verandert deze plek in een gathering voor kunstzinnig Den Haag om het werk van makers onder de loep te nemen. Met dit keer een expositie van Pedro Neves Marques en Zahy Guajajara: YWY, Visions. 

| Lotte van Uittert

Instagram takeover

Leuk nieuws. Want voortaan zal onze redactie het Instagram account van de Boekhorsstraat onder handen nemen. Dat betekent dat je daar alles kunt verwachten, wat je van ons gewend bent. Kennismakingen, vaste rubrieken en verhalen over de straat. Want die zijn er genoeg. En die willen we je echt niet onthouden. Plekken die je op je duimpje kent of elke keer over het hoofd ziet. We vertellen niet alleen wat ze doen, maar ook wie de gezichten achter de huisnummers zijn. Zodat je niet alleen weet waar je heen gaat, maar ook waarom. Zien we je op Instagram?