Het Balihuisje: Heel veel cultuur en een beetje saté

20 juli 2021 | Door: Lune Visser

Saté, gado gado, Bintang en een pandanmilkshake. Maar vergis je niet. Bij het Balihuisje staat er stiekem nog veel meer op het menu. Kunst, cultuur, muziek, kleding. Het speelt allemaal een even grote rol. Niet zomaar een toko dus, maar een lifestyle concept café. “Wij draaien de boel om. We doen allerlei creatieve dingen, en daarnaast verkopen we saté. En dat werkt hartstikke goed!”

Eigenaar Sergio Sackman

Saté-eureka

Eigenaar Sergio Sackman had nog nooit in de horeca gewerkt. Hij nam het pand in de Piet Heinstraat over met de gedachte er een lunchroom van te maken, maar begon daar toch over te twijfelen. “Hoe ga ik dat allemaal regelen, dacht ik toen opeens. Ik had zoiets nog nooit gedaan. Later was ik een keer op een verjaardag, toen er iemand binnenkwam en riep ‘Ik heb saté!’ Toen dacht ik ja man, ik ga alleen maar saté doen.” Tijdens het verbouwen ging het saté-idee zijn eigen leven leiden. Totdat saté bijna bijzaak werd: “Bij eten heb je ook muziek, kleding en drank nodig. Die culturele aspecten ben ik dus gaan combineren tot één concept dat het Balihuisje dan is.”

De saté van het Balihuisje wordt gemaakt met een eeuwenoud familierecept

| Balihuisje

Creatief eten

Een lifestyle concept café, noemt Sergio het nu. Wat moet je je daar dan bij voorstellen? “Het is eigenlijk vooral een inspirerende omgeving. Er zijn voornamelijk creatieve mensen aan het werk: de een is grafisch ontwerper (Jip Waalewijn), de ander maakt muziek en weer een ander heeft een eigen kledingmerk (Tenz Maalsen). En er komen mensen eten, bij wie je jezelf kunt ontwikkelen. Iemand die muziek maakt, zit hier bijvoorbeeld op het terras met iemand die bij Sony werkt. Drie satés later staat zo iemand (Liam Spaans) in het voorprogramma van Goldband in de Indigo. Alle interesses worden hier samengevoegd om het beste uit jezelf en de ander te halen. We zijn dus niet écht een restaurant, of écht een café, maar we kijken meer naar het bredere aspect. En dat vind ik zelf in ieder geval heel interessant.”

“Bij eten heb je ook muziek, kleding en drank nodig. Daarom doen we het allemaal”

Sfeer proeven

Ook het interieur draagt bij aan het concept. Sergio vertelt: “Ik heb vooral dingen laten terugkomen uit de tijd van Nederlands-Indië, en niet zozeer uit Indonesië. Zelf ben ik Indisch, de derde generatie, dus er stroomt al Europees bloed door mij. Alle authentieke invloeden heb ik gemoderniseerd laten terugkomen.” Zo zijn er veel muurschilderingen en kunst te zien. “Die grote golf op de muur is de Golf van Bali, maar legt ook de link naar Scheveningen. Alles komt hier samen!”

Op de muur is de Golf van Bali geschilderd, die verwijst naar Scheveningen

| Balihuisje

Knapperige kip

Sergio mag dan zelf de derde generatie zijn, maar zijn saté gaat nog veel verder terug. “Het is een familierecept. Mijn oma is tachtig, en die zal het weer van haar oma hebben, dus reken maar uit. Door de jaren heen is ‘ie misschien wat aangepast, maar de geheime ingrediënten zijn nooit veranderd.” Wat deze dan zijn, wil Sergio gek genoeg niet verklappen. Wat ‘ie er wel over kwijt wil, is dat de saté dagelijks vers wordt bereid. “Op een lava steengrill, in barbecuestijl. Dat geeft die lekkere smaak, en een andere bite. Sommige stukjes worden dan wat knapperiger, in plaats van dat elk deel precies hetzelfde gegaard is.”

Het terras in de Piet Heinstraat, in het Zeeheldenkwartier

Schoenen van de vloer

Muziek, kunst, goede kipsaté. Het houdt niet op: “We willen binnenkort ook wat evenementen organiseren, een klein feestje. Elke vrijdag hebben we ook Bintang Friday: de vrijdagmiddagborrel bij ons op het terras. En onze bar wordt ondertussen omgebouwd tot cocktailbar. Dus naast onze zelfgemaakte pandanmilkshake, kun je binnenkort ook nog cocktails bestellen!” Maar het toppunt? “Het personeel heeft allemaal een eigen Balihuisje schoenenpaar. Jos Kel van het Haagse schoenenmerk Hub kwam naar mij toe, en vroeg hoe zij iets voor de horeca konden doen. Dat resulteerde in een speciale schoenenlijn voor ons. Hopelijk komt er nog een officiële release van, dat zou ik echt te gek vinden. Het is een mooi voorbeeld van de samenwerkingen van het conceptcafé.”

“Bintang Friday: een vrimibo in Bali vibe!”

Schoenenmerk Hub maakte limited edition Balihuisje sneakers

| Balihuisje

Eet smakelijk

Of Sergio zelf nog saté kan zien? “Ja hoor, ik eet het al heel mijn leven. Dat gaat prima. Maar het liefst eet ik gewoon andijviestamppot. Dat vind ik echt lekker.” Dus, wie weet staat dat straks ook op de kaart. Fijne zomer!

Het Balihuisje
Piet Heinstraat 62
2518 CJ Den Haag
facebook
instagram