In beeld: De ijscomannen van Den Haag

24 september 2021 | Door: Lune Visser en Robin Cox

Met een historisch stuk cultureel erfgoed scheuren ze door de stad. En als je de bel hoort rinkelen, weet je dat dit je kans is. Maar waar gaan ze allemaal heen op een dag, en waar komen ze vandaan? Wie zijn deze iconen die dag in dag uit de ijskar de zomer in trekken? Straatfotograaf Robin raakte gefascineerd en ging eropuit. Met beeld en achtergrondinformatie legde hij de Haagse ijscoman vast.

IJs onder de loep

Een zomer vol wispelturige temperaturen, ouderwetse zonnestralen en onverwachte buien. Niet elke dag met je gat op Scheveningen, maar eerder onder een parasol op het terras. Hoe maak je het dan toch vakantie? Daar weten deze mannen wel raad mee. Drie bollen op een hoorntje, en de zomer is weer van jou. Een ode aan de verkoelende sfeermakers, snel, voordat de herfst weer begint. Maak kennis met de ijscomannen van Den Haag!

Italian Ice Cream van Jaap

“COVID was een moeilijke tijd. Geen toeristen, geen evenementen.”

IJscoman Jaap doet dit werk sinds 1997. Al ruim twintig jaar staat hij fulltime op zijn vaste plekken voor het Kunstmuseum, en voor het Vredespaleis, met Italiaans ijs. Wat zijn eigen favoriete smaak is? Pistache. 

Italiaan ijs met slagroom van Moes

“Ik verkoop minder ijs met mooi weer: vrouwen bloot, handel dood.”

Moes is een welbekend gezicht op in Den Haag. Al 45 jaar verkoopt hij ijs aan voorbijgangers. De meeste kennen hem van zijn steevaste plek op het Binnenhof. Maar, zijn karren zijn ook te vinden bij de Hofvijver, op het Noordeinde en op het Lange Voorhout. Sterker nog, zijn zoon staat achter de kar van de Hofvijver. Moes is niet de moeilijkste, als Robin hem vraagt wat zijn eigen favoriete smaak is, zegt hij: "Ik vind alles lekker."

Italiaan ijs met slagroom van Martijn

“Zo vader, zo zoon…”

Martijn, is die zoon van ijscoman Moes. Sinds 2005 helpt hij zijn vader fulltime bij het verkopen van Italiaans ijs, met en zonder slagroom. Vandaag staat hij bij de Hofvijver. Tip van Martijn: kies eens voor de smaak citroen.

Florencia Italiaans ijs van Peter

“Met 30 graden verkoop je net zoveel als bij 23 graden.”

In 1979 was Peter achttien toen hij zijn carrière starte als ijscoman. Sindsdien heeft hij zijn eigen plek bemachtigd bij de haven van Scheveningen. Als hij zelf een ijsje eet, kiest hij voor de smaak hazelnoot. "Maar als het echt warm weer is, dan citroenijs."

Antonio’s ijs van Ton

“Ik werkte vroeger naast de ijskar, ook bij de PTT in de nachtdienst.”

Ton is 72 jaar oud, en staat al 40 jaar achter zijn ijskar. Tijdens de zomermaanden staat hij met strandweerop de Fuutlaan. Want, dat blijft volgens hem een geweldige plek in de Vogelwijk. Zijn eigen voorkeur van ijssmaak gaat uit naar witte chocolade.

Stadsfotograaf

De IJscomannen van Den Haag is een van de series van stadsfotograaf Robin Cox. Meer zien? Eerder ging hij de uitdaging aan, en ging hij opstap met een wegwerpcamera voor de reeks Lucky Shot. Meer van zijn werk vind je op zijn Instagrampagina.