Luisteren met je billen bloot: Nieuwe podcast ‘Onbewoond Eiland’

22 juli 2021 | Door: Lune Visser

Moet je je voorstellen. Je zit op een onbewoond eiland. Opeens, ja. Helemaal alleen. Je hebt alleen een speakertje bij je, waarop je maar drie nummers mag afspelen. Welke zouden dat dan zijn? Die vraag stelt Haagse podcastmaker Justin Verkijk aan zijn gasten. Waaronder meer bekende Haagse namen als Sander van de Pavert, Stephanie van Eer van GTST en Dennis Weening. “Je komt van alles te weten. Van emotionele verhalen, tot gekke inkijkjes die je nooit had verwacht.”

Justin Verkijk: “Deze podcast heeft zijn wortels in de radio. In een programma van de BBC stellen ze dezelfde vraag, maar dan mag je acht nummers noemen. Ik vond dat concept zo gaaf, dat ik er een Nederlandse versie van wilde maken.”

Podcast met passie

Na maar liefst veertien jaar besloot Justin te stoppen bij de radio. Na een mooie tijd bij Den Haag FM en Omroep West, wilde hij zich volledig storten op de podcast. Want, zo vertelt hij, “Dat werd interessanter. Ik was al een tijdje radio aan het maken voor een doelgroep waar ik zelf niet toe behoor. Een regionaal publiek is namelijk toch vaak wat ouder. Ook behandel je meestal wel tien tot vijftien onderwerpen per uitzending. Met een podcast kun je juist heel diep een niche induiken, en één specifiek onderwerp bespreken. Als ik anderhalf uur over een gitaar wil praten, dan kan dat gewoon. Mijn podcasts zijn daardoor honderd procent vanuit mijn eigen passie en interesse.”

Te gast op het onbewoonde eiland

Maar geen zorgen, in deze nieuwe podcastserie voor de NTR en NPO 3FM wordt niet alleen over gitaren gekletst. Het heeft juist een vaste structuur: één gast, dertig minuten, korte fragmenten van de nummers en een uitleg van de keuze ervoor. Wat dat voor verhalen oplevert? “Heel uiteenlopende. Je komt dingen te weten die je anders nooit ontdekt had. Steven Kazan verzamelt bijvoorbeeld soundtracks. Die heeft gewoon 4000 cd’s met filmmuziek. En Sander van de Pavert maakt ook zelf muziek. Dan haalt hij al zijn apparatuur uit de kast, begint te spelen, en vergeet de hele wereld om zich heen. Hij vergeet te eten, vergeet te slapen, en de tranen staan ‘m in de ogen. Terwijl Stefanie van Eer juist weer in de lounge en zen-achtige muziek zat. Zij had een nummer uit een meditatieplaylist, dat bij haar hele krachtige gevoelens opwekt.”

“Dertig minuten, drie nummers. Dat is je houvast, daar gaat het over, en dat is gewoon helder en duidelijk.”

De rollen omgedraaid

En uiteindelijk ontkomt Justin er zelf ook niet aan. “Het blijft een interessante vraag om aan gasten te stellen, omdat je zelf ook blijft nadenken welke nummers je zelf zou kiezen.” Dus moesten we de rollen wel omdraaien, en hem zelf de vraag voorleggen. Justin had er inderdaad al over nagedacht: “Sowieso Reckoner van Radiohead. Die ging bij elke wandeling op repeat, waarbij ik heel wat knopen over levenskeuzes heb doorgehakt. Verder kies ik voor Nen Lambo van Bill Loko. Een gekke disco-achtige plaat die opeens de hit op mijn bruiloft werd. En Moodymann, met Desire. Ik wil gewoon niet op een onbewoond eiland zitten zonder muziek van hem.”

Welke drie nummers zou jij uitkiezen?

Luisteren, wandelen en schoonmaken

Een uiteenlopende podcast, met uiteenlopende verhalen dus. “Ik heb allerlei verschillende mensen gesproken. Van de directeur van Lowlands, tot de oprichter van Patta en de allereerste playlistmaker van Spotify. Het waren vaak mensen die ik al heel lang interessant vond, maar waar ik nooit een directe aanleiding voor had om mee te praten. Ik hoop dat ik dit nog jaren kan doen, want er zijn nog zo veel mensen die ik zou willen spreken.” En waar je de podcast dan het beste kan beluisteren? “Als je een goede wandeling aan het maken bent. In je eentje, er even op uit. Of tijdens de afwas natuurlijk. Het is ook heel fijn om iets te luisteren en ondertussen iets voor elkaar te krijgen!”