Meer Funkie Women en een paar disappointed men

22 april 2021 | Door: Lune Visser

Funkie House laat zijn mannen los, en vestigde haar aandacht op Funkie Women. Want streetwear is hip. Voor mannen, en vrouwen. En al best een hele tijd. Waar meiden vroeger voor deze stijl veroordeeld waren tot de kleding van hun vriend, worden er nu serieuze damescollecties ontwikkeld. En daar is vraag naar, zeker in Den Haag.

Funkie House wordt Funkie Women

| Foto: Anne-Claire Lans

Wilco van der Werf begon zijn eerste Funkie House winkel in 1989, in Rotterdam. Hij vertelt: “Ik snowboardde wat, ik surfte wat, maar hield ook van spijkerbroeken en mode. In die tijd waren de winkels nog gesegmenteerd, en kon je die stijlen niet op dezelfde plek kopen. In Amerika had je dat bijvoorbeeld al wel, en dat wilde ik hier ook. Toen ben ik gaan verkopen wat op straat al wel door elkaar werd gedragen, maar in winkels nog niet door elkaar verkocht.”

Spijkerbroeken én Nikes?

En dat sloeg aan. Ondanks dat het even duurde om de kledingmerken hier ook van te overtuigen. “Toen ik mijn eerste aanvraag bij Nike deed, vroegen ze: ‘Verkoop je dan ook tennisrackets?’ Als ik dan zei ‘Nee, maar wel spijkerbroeken’, werden de wenkbrauwen stevig gefronst. Hetzelfde gold voor een skatemerk, dat ik moest vertellen dat ik geen skateboards verkocht.” Een vreemde winkel in de bijt dus, maar wel een succesvolle bijt. “De consument droeg die stijlen al lang door elkaar, en kon nu eindelijk alles op één plek vinden.”

De nieuwe winkel, na de verbouwing

| Foto: Anne-Claire Lans

Een echte vrouwencollectie

Maar die consument was voornamelijk van het mannelijke geslacht. Voor vrouwen werd nog geen streetwear ontworpen, al droegen ze het wel. “Als ik iets voor vrouwen in wilde kopen, kocht ik uit een mannencollectie een sweater of een surfshirt in XS. Meer was er niet, maar dat was ook de stijl. Die is gebaseerd op de oversized trui van je vriend.” Maar de vrouwencollecties werden steeds groter, en interessanter. Funkie House breidde uit met een extra winkel, en een fifty-fifty verdeling van mannen- en vrouwenkleding.

"Als ik iets voor vrouwen in wilde kopen, kocht ik een mannentrui in XS"

Het spel van vraag en aanbod

En daarmee groeide ook de vraag. “Als je goed kijkt, is er eigenlijk verdomd weinig vrouwenaanbod in dit segment. Hier in Den Haag heb je winkels als Manus en Skateshop, maar die bieden vooral mannenkleding aan.” Bij Funkie House dachten ze dus al langer na over een focus op vrouwenkleding. En zoals bij wel meer initiatieven, leende de lockdown zich eigenlijk best goed voor een transformatie. “Eigenlijk wilden we nog wel een seizoen wachten, maar nu hadden we alle tijd om te schilderen en te verbouwen. We zijn in een stroomversnelling geraakt, en toen waren we opeens Funkie Women.”

"Voor vrouwen is een goede sfeer in een winkel heel belangrijk. Ze willen geen jongens die langs de pashokjes rennen"

| Foto: Anne-Claire Lans

Nood aan de man

Wilco’s rol in de inkoop is daarom een beetje naar de achtergrond verdwenen. “Ik ben niet meer de aangewezen persoon daarvoor. Gelukkig heb ik een hele goede inkoopster, want er is echt een dosis vrouwenexpertise nodig.” En de Haagse mannen? “Die zijn wel een beetje teleurgesteld, ja. Maar gelukkig hebben we een website, en komt er steeds meer unisex mode! Als je wil, kan je er in de winkel zo nog iets vets uitplukken.”

"Wat er in is? Nog steeds de trui van je vriend, en workerwear" (Fotoshoot Haags Hoog)

| Foto: Anne-Claire Lans

Zomertrend

Allemaal leuk en aardig, maar er rest ons een belangrijke vraag. Wat moeten we deze zomer aan? “Trends komen terug, en de cirkel is weer rond. Die oversized stijl waar ik over begon, is weer in. Boyfriend fits, en gelukkig ook veel kleur. Pastel, lichtblauw, lichtpaars. Maar wat je ook meer ziet, is dat je gewoon moet dragen waar je jezelf lekker in voelt. Er heerst geen sfeer meer van trends die je móet volgen, omdat je er anders niet bij hoort. Doe wat je zelf wil, dan kan je eigenlijk niet veel fout doen.”

| Foto: Anne-Claire Lans

Funkie Women
Schoolstraat 35
2511 AW Den Haag
facebook
instagram