Movies That Matter: Van beeld naar gesprek

15 april 2021 | Door: Lune Visser

Een filmfestival met niet alleen de film, maar ook het gesprek centraal. Van 16 tot en met 25 april geeft Movies that Matter een inkijk in de wereld, via jouw woonkamer. Met aandacht voor het verhaal, het beeld, en de persoon. “Film maakt het intiem. Het is niet zomaar een stukje in de krant, of een discussie in de politiek. Beeld neemt je mee met wat er écht aan de hand is.”

Het Movies that Matter festival vindt online plaats, en laat vijftig films (waaronder 25 Nederlandse premières!) zien. Deze komen van over de hele wereld, en hebben allemaal in meer of mindere mate van doen met mensenrechten. Sommige films zijn live bij te wonen, en sommige films zijn on demand te bekijken. Die kun je als een soort Netflix beschouwen. Maar dan met beeld en een boodschap van een iets ander kaliber.

Beeld met verdieping

Nadine Maaraba, die eerder al een Lucky Shot maakte, werkt zes jaar voor Movies that Matter. Waarom dit niet zomaar een filmfestival is? “Belangrijk bij dit festival zijn de verdiepingsprogramma’s na de films. Vaak als je een film kijkt, ga je weg met meer vragen, dan dat je antwoorden hebt gekregen. Juist daarom gaan we naderhand in gesprek met een maker, of met iemand uit de film. Hoe staat het er nu voor? Is er iets veranderd? Kan ik zelf iets doen? Het publiek krijgt een antwoord. Want de film is misschien geëindigd, maar het verhaal van de persoon gaat door.”

Nadine Maaraba

Must see

Welke films Nadine zou aanraden? Dat bleek geen makkelijke keuze, een “best lastige” zelfs, maar het werd een indrukwekkende combinatie. “Ik wilde graag een mix laten zien. Qua thematiek, maar ook van documentaires en fictie.” Dit zijn ze.

Fly So Far van Celina Escher

Inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood is geboren, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. In de gevangenis komt ze erachter dat ze niet de enige is. Samen besluiten de vrouwen voor hun rechten op te komen.
 


Nadine: “Wanneer heeft de staat het recht om te vertellen wat een vrouw mag doen met haar eigen lichaam? Deze film volgt één vrouw, en haar verhaal. Haar activisme, en dapperheid. Om te strijden voor waar zij in gelooft. In El Salvador zijn extreem strikte abortuswetten, waardoor je tot moord veroordeeld kan worden, wanneer je door een medische aandoening je kind kwijtraakt. De vrouw wordt gefilmd in de gevangenis, wat heel indrukwekkend is. Het is echt geen plek waar je wil zijn, maar je ziet een bepaalde saamhorigheid onder de gevangen vrouwen. Als groep gaan ze de strijd aan om hun kansen te keren. Als kijker denk je, hoe kunnen ze nog positief blijven, na al het verschrikkelijke wat hen is aangedaan? Maar ze weigeren om op te geven.”

Wanneer te zien?
Dinsdag 20 april, 20:00 LIVE
Woensdag 21 april, 12:00 tot zaterdag 24 april, 20:00 ON DEMAND

Night of the Kings van Philippe Lâcote

Als een verlegen jongeman aankomt in de Maca-gevangenis in Ivoorkust, waar de gevangenen heersen, wijst de Baas hem aan als de nieuwe ‘Roman’: verhalenverteller. Al snel komt hij erachter dat het een zaak is van leven en dood. Rauw, energiek en barstend van creativiteit - een unieke kijkervaring.
 


Nadine: “‘Jij bent hier nieuw, en jij moet ons verhalen vertellen.’ In een gevangenis in de jungle van Ivoorkust komt een jongeman binnen, en dat is het eerste wat tegen hem gezegd wordt. De film is fictie, en speelt zich af in ongeveer 24 uur. Roman begint met vertellen, en je ziet alle gevangenen aan zijn lippen hangen. Maar als kijker zit je in precies diezelfde rol, zo spannend is het. De film draait dus om de kracht van verhalen vertellen, om de fantasie van de mens, om rituelen. En daarin is nog de geschiedenis van Ivoorkust verweven, en wat een oorlog met de maatschappij doet. Het is ontzettend indrukwekkend en creatief gefilmd. Je moet je er in laten opnemen, en je eigen fantasie ook op los laten gaan.”

Wanneer te zien?
Donderdag 22 april, 17:00 tot maandag 26 april, 01:00 ON DEMAND

Shadow Game van Eefje Blankevoort en Els van Driel

Indrukwekkende documentaire over meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest. Verhalen uit het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken.


Nadine: “Niets geen Playstation. Deze film, van Nederlandse makers, zoomt in op tieners die een spel maken van landsgrenzen oversteken. Van buiten Europa zijn ze op de vlucht, alleen, zonder familie, op zoek naar een toekomst. Om dat verschrikkelijke bestaan iets draaglijker te maken, dopen ze deze tocht voor zichzelf om tot een game. Dat is hun manier om te dealen met de levensgevaarlijke situaties waar ze in belanden, en om door te blijven gaan. In de film worden professionele beelden afgewisseld met de eigen beelden van de jongens, die ze met hun telefoon hebben gefilmd. Waar hier kinderen vloggen over hun lunch, vloggen deze jongens dus over een dodelijke oversteek. Dat zet alles in perspectief.”

Wanneer te zien?
Zaterdag 17 april, 20:00 LIVE
Zondag 18 april, 12:00 tot woensdag 21 april, 20:00 ON DEMAND

Zien en luisteren?

Het festival start vrijdag 16 april, met elke dag andere films. Een ticket kost €7,50 en is te koop via de website. Naast films biedt het festival ook gratis masterclasses, panels en webinars. Voor nog een extra beetje verdieping, maar eveneens aan de hand van beeld. Want film werkt.