Geen wandeling, maar op jacht: Op pad met Knapsack Avonturen

14 juni 2021 | Door: Lune Visser

Stiften, klemmen, schilderstape, elastieken en een schaar. De natuur in, bouwen, maken en klooien maar. Met de Knapsack Avonturen van Esther Vlasveld heb je bijna niets nodig om je fantasie op de vrije loop te laten gaan. Met ideeën geïnspireerd door alles wat er buiten te vinden is, kan iedereen zo op ontdekkingsreis. Dan is elke boom geen boom meer, maar lijkt ‘ie op een slang. Of misschien zelfs op een zeepaardje.

Op jacht met Esther

Iets vergeten? Maak het zelf!

Esther was altijd al graag creatief bezig, en het liefst buiten. Op pad met de camper met het gezin, namen ze zo weinig mogelijk spullen mee. Misten ze een bal, of een doek voor een picknickplek in de schaduw? Dan maakten ze het zelf. Net zo makkelijk, en eigenlijk nog leuker. Toen ze zag dat deze ideeën voor anderen minder vanzelfsprekend waren, besloot ze er een boek over te maken.

Knapsack is een doe-boek voor jonge avonturiers

Buiten- en buutvrij

Want buiten is er veel meer ruimte voor creativiteit. “Vanaf dat kinderen naar de basisschool gaan, komen ze meteen in een soort binnen-de-lijntjes-kleuren-modus. Waar ze eerst nog heel creatief zijn, denken ze daarna al snel ‘Dat kan ik niet, dat vind ik moeilijk, wat moet ik dan tekenen?’ Door te laten zien wat je buiten allemaal kan doen, wordt de fantasie aangewakkerd. Én je kan bijna niets fout doen”, vertelt Esther. Zo kun je afstappen van het idee dat je iets moet tekenen dat ergens op lijkt, en haal je gewoon je een blaadje uit de tuin en teken je daar een fantasiedier omheen.

"Het maakt me niet uit wat het verschil tussen een beuk en een eik is. Ik geniet ervan, en dat is wat telt."

Draai het om

Het heeft dus ook te maken met een andere kijk op de buitenwereld. “Ik kijk altijd om me heen op zoek naar mogelijkheden, en ik merk dat kinderen dat oppikken. Als we een stukje gaan lopen, zeg ik nooit dat we gaan wandelen. Ik vertel de kinderen dat we op jacht gaan, of dat we naar die grote heuvel gaan zodat we daar van af kunnen rollen. Ik maak overal een verhaal van, en biedt ze op een creatieve manier een activiteit aan. Dan vergeten ze dat wandelen ‘oersaai’ is, en gaan ze overal in mee.”

Een voorbeeld van een Knapsack idee

Boek vol buitentips

Naast een schaar, ook nog een andere tool nodig voor extra fantasie? Knapsack Avonturen bestaat uit drie onderdelen: Naar buiten (hutten, vuur & avontuur), Op jacht (Jagers & verzamelaars), en De kracht van verbeelding (uitvinders & verbinders). De ideeën variëren zo van katapulten maken tot de beste klimboom vinden, en van knutselen met schelpen tot schrijven met bramensap. Zo krijg je zelfs de kleinsten mee voor een wandeling. Eh, avontuur dus.