Op alle oosterse potjes passen Dekxels

22 april 2021

Wat gebeurt er je als je de grenzen van de Aziatische keuken open gooit? Als je geen vaste lijnen hanteert, maar het experiment de basis laat zijn. Door smaken uit andere werelddelen samen te voegen met die uit Azië. Grote kans dat je dan bij Dekxels uitkomt.

Dekxels als sfeervolle woonkamer

Met een locatie middenin het Haagse, heeft het restaurant op de Denneweg Azië gekozen als rode draad door de keuken. Maar, niet als enige draad. Want Dekxels wil serveren wat wij in Europa graag eten, maar dan met ingrediënten uit het Oosten. “Denk aan onze kung pao bloemkool. In Nederland een heel gebruikelijke groente, maar wij maken er dan een soort tempura van, met een Chinese dressing.” Ook de Zuid-Amerikaanse keuken blijft niet onaangeroerd. “Deze periode leent zich voor meer experimenten. Daarom kijken we nu bijvoorbeeld naar wat er gebeurt als je een taco met rendang serveert, of een ceviche met Aziatische invloeden”, vertelt eigenaar Thomas.

Je ziet bijna niet meer dat het bloemkool is...

Authentiek koken

Hoe je die smaken dan hierheen haalt? Door het te leren van professionals. “Onze chef is veel in Azië geweest. De echte kneepjes van het vak leer je toch daar.” En dan niet in een gelikte kookstudio: “Juist in die half uit elkaar gevallen keukens van oudere dames leer je de traditionele smaken kennen.” En dat heeft de chef weer teruggestopt in de menukaart.

Ook de ingrediënten worden geïmporteerd van ver, om de authentieke smaken te kunnen serveren. “De postbode komt hier vaak met onleesbare pakketten. De ingrediëntenlijsten van producten zijn vaak letterlijk compleet Chinees voor ons. Maar we willen bijvoorbeeld per se een bepaald soort gedroogde garnaal, en die kun je alleen in Azië vinden.”

"We zijn serieus over eten en drinken, maar op een ontspannen manier"

Met wijn van hier

Wat niet Aziatisch is binnen Dekxels, zijn de wijnen. Die komen vooral uit de westerse hoek. “Onze gerechten zijn juist heel goed te combineren met wijn. Iets kruidigs kun je complementeren door er een zware Bourgogne tegenover te zetten. En bij iets fris past juist een fruitige wijn. De mogelijkheden zijn oneindig.” Ook de aankleding van het restaurant heeft invloeden van beide werelden: “Met bepaalde kleuren en kunstwerken hebben we Azië een beetje bij ons naar binnen gehaald.”

Goed eten, zonder druk

Al deze elementen resulteren in een menukaart vol kleine gerechten én een op-maat-gemaakte wijnkaart. Met eten en drinken dat er esthetisch zo goed uitziet, dat het bijna voelt alsof je enkel naar binnen mag met een chique overhemd aan. Maar, niets is minder waar. “Wat Dekxels uniek maakt, is de beleving in de zaak en hoe je benaderd wordt. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste. De bediening en de onderlinge sfeer maakt dat wij heel goed snappen wat een fijne verhouding is tussen formeel en informeel. We zijn serieus over ons eten en drinken, maar we willen vooral een huiskamer zijn waar je je niet anders voor hoeft te doen. En waar gewoon gelachen wordt.”

Dekxels heeft een tweewekelijks wisselend menu, met negen gerechten en drie desserts. Want, sluit Thomas af, “Zo houden we het spannend voor onszelf, om weer nieuwe dingen uit te proberen voor de volgende kaart.” En zo blijkt maar weer dat het spel en het experiment de grootste smaakmakers binnen Dekxels zijn.

Dekxels, ook voor thuis!

Drie redenen

Wanneer moet je een bezoek brengen aan Dekxels? (Of wanneer moet je Dekxels laten bezorgen?)

  • Als je benieuwd bent hoe de Aziatische keuken smaakt, wanneer je die laat kennismaken met andere werelddelen.
  • Als je van hoogwaardig eten houdt, zonder onzeker te zijn of je je vork of mes wel in de juiste hand hebt.
  • Als je bij je oosterse gerecht eens wat anders wil drinken dan Bintang en Singha, en liever voor een bijpassende wijn kiest.

Dekxels
Denneweg 130
2514 CL Den Haag
facebook
instagram