Oude Molstraat laat zich zien

2 juni 2020 | Door: Elena Laming

In het Hofkwartier vind je een van de oudste straten van de stad. De Oude Molstraat. De plek waar menig Hagenees bijeen komt om te proosten of cultuur te snuiven. Doet zijn naam eigenlijk niet te eer. Ondanks dat de mol bekend staat om ondergronds door het leven te gaan, vind je in deze straat initiatieven die een plek in de spotlight verdienen.

Strijden voor de de Oude Mol

Cafe de Oude Mol staat bekend als een klein cafe. Al lange tijd, 152 jaar om precies te zijn. De charme van het cafe? Het is knus en zit vol gezelligheid. De mensen achter de bar verwelkomen je het liefst met een glimlach van oor tot oor. Maar door de huidige situatie is het letterlijk schouder-aan-schouder-staan niet mogelijk. Maar het figuurlijke wel. Daarom is Cafe de Oude Mol een inzamelactie gestart. Om ademruimte te krijgen. En in hun indrukwekkende video roepen ze je op om mee te strijden! Je kunt hier doneren. 

Een nieuw brouwsel: Kluizenaars

De handen ineen slaan en doen waar ze het beste in zijn. Bier tappen en brouwen. Lokaal Duinoord, Huppel The Pub en Haagsche Broeder presenteren: Kluizenaar Een New England Double IPA (8%), gebrouwen in de stadsklooster.

Het idee om een bier te brouwen is ontstaan tussen Huppel en Lokaal Duinoord. Eline van Huppel the Pub vertelt: 'De afgelopen periode viel alles stil, maar stilzitten is iets waar we heel slecht in zijn.' terwijl ze de eerste stickers op de flessen plakt. 'Dus kwamen we op het idee om bier te brouwen.' En daar konden ze de hulp van Haagsche Broeder goed bij gebruiken. 'Zij hebben veel ervaring met het proces. En ze zijn natuurlijk praktisch onze buren.' Goed. Dan kun je wel een goede buur zijn, maar de samenwerking is vrij uniek. Haagsche Broeder ken je wellicht van hun eigen bieren, maar bier brouwen samen met andere ondernemers komt niet vaak voor. 'We vinden het heel leuk om dit samen met deze ondernemers te mogen doen' vertelt Broeder Kees.

Na een aantal weken mouten tot gisten was het zo ver: Kluizenaar is geboren. Achterin het klooster stonden de gevulde vaten met het exclusieve bier klaar. Klaar om gebotteld te worden door de ondernemers. Met ieder zijn eigen taak: tappen, stickeren of sealen. Om uiteindelijk 300 flessen te vullen met dat wat hun gasten het lekkerst vinden: een stevige IPA.

De Kluizenaar (75cl) kost 17,50 euro en is te koop in Huppel The Pub en Lokaal Duinoord. Cheers!

Het kind van de straat: het Molletje

In de straat waar de glazen al in de vroege middag worden gevuld met bier en wijn, lusten ze ook wel iets sterkers. Een stuk sterker. In de Oude Molstraat sippen de meesten gewoon aan een glas jenever. Maar vanaf nu is er wel een heel speciale. Hun eigen jonge jenever. En met hun bedoelen we de hele straat. Samen met van Kleef heeft de straat een jenever met een unieke mix tussen roggejenever en korenwijn ontwikkeld. Die je kunt bestellen aan de bar in je favoriete café en restaurant van de straat. Of om mee te nemen in een halve literfles.

Le Café aan Zee

Vroegâh was de Oude Molstraat een zandpad dat door de duinen liep. In dat geval zou het betekenen dat Le Café een strandtent was. Maar we kennen het doorgaans als een Frans cafe in het hart van het centrum. Als de zee niet naar hen komt, dan gaan zij er wel heen. Ze mogen namelijk elke donderdag tot en met zondag hun gasten verwelkomen in Vleeschhouwerij Cru, op de Badhuisstraat 230. Daar zullen Chef Fred Plug en Loek van Rooij gerechten bereiden met het wild, lokale en exclusieve vlees van Vleeschhouwerij Cru. Uiteraard met een bijpassende wijn en zonder dat je de Le Café-ervaring hoeft te missen.