Zeeheldentuin: aanmeren in een buurttuin voor jong en oud

17 augustus 2021

Clichés over het ontwijken van al gebaande paden, zijn eigenlijk vaak waar. Want wie in het Zeeheldenkwartier weleens de afslag neemt op de Prins Hendrikstraat, zal weten dat je zomaar beloond kan worden voor het nemen van een andere route. Een groot groen cadeau, ook voor de wijk zelf, staat er op je te wachten. Want daar vind je opeens de Zeeheldentuin. 

In de tuin ligt speelgoed waar kinderen gebruik van mogen maken!

In de Tasmanstraat, om de hoek bij John’s and June’s, vind je het groene eiland. Waar in de ene hoek een tuin vol (eetbare) planten te vinden is, zoals druivenbomen, is aan de andere kan een ruim speelveld voor jong en oud te ontdekken. Kleine avonturiers kunnen onder andere een houten schip besturen, en er is genoeg plek om neer te ploffen voor een picknick. Buurtbewoners onderhouden de tuin. Zo worden er regelmatig ‘tuindagen’ georganiseerd, wordt er hulp ingeschakeld van de buurt om het meubilair te repareren, en worden er kleine bijeenkomsten georganiseerd met bijvoorbeeld live muziek.

De speeltoestellen zijn gemaakt van hergebruikte materialen

Niet heel lang geleden was de tuin nog een stuk braakliggend terrein. Uiteindelijk staken buurtbewoners, architecten en kinderen de koppen bij elkaar om een nieuw concept te bedenken. Samen kwamen ze tot het ontwerp voor de tuin zoals ‘ie nu is. Daarvoor hebben ze vooral gekeken naar wat er al wél in huis was. Naar materialen uit de stad die ze konden hergebruiken bijvoorbeeld. En daar zijn nu zitplekken, tafels en speeltoestellen van gemaakt. 

Iedereen is welkom in de tuin. Elke dag is deze geopend voor bezoekers. Een goede plek om op een zonnige dag achterover te leunen met een take-away lunch!

Een deel van de tuin is bestemt voor (moes)tuiniers

Zeeheldentuin
Tasmanstraat 137
2518 VM Den Haag